Hány alkalom szükséges?

Általánosságban véve 6-8 alkalmas komplex, egyéni gerincterápiás kezelést szoktunk javasolni, ezalatt általában jelentős javulást érünk el, legyen szó szinte bármilyen gerincbetegségről. 6-8 alkalom elegendő arra is, hogy a gyakorlatokat, és ezek pontos végzését elsajátítsa a beteg. Miután azonban a gerincbetegségek előidézője a helytelen testtartás és a mozgáshiány, ahhoz, hogy a betegség ne újuljon ki, elengedhetetlenül fontos, hogy a mozgás a terápia befejeztét követően továbbra is a mindennapi élet része maradjon!

A terápia befejeztét követően is fontos tehát a kezelések során elsajátított, személyre szabott, 5-10 perces speciális korrekciós gyakorlatok mindennapos otthoni elvégzése. Emellett ideális esetben heti 1-2 alkalommal ajánlott egy hosszabb, 1-1,5 órás csoportos gerinctorna, vagy gerincjóga foglalkozáson való részvétel, akár az otthonához legközelebb eső fittness vagy jógateremben. Betegségtől, életmódtól függően bizonyos fenntartó kezelések a terápia befejeztét követően is ajánlottak heti, kéthetenkénti, vagy akár csak havonkénti rendszerességgel. Ilyenek például a különféle gyógymasszázsok (Breuss-porckorongmasszázs, lazító-nyújtó masszázs), vagy az - elsősorban szintén a feszülésre, rövidülésre hajlamos izmok nyújtását és lazítását előtérbe helyező -  lágyrész manuálterápia.

Összefoglalva tehát: nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy csodakrémek, csodagyógyszerek, csodatapaszok stb. nem léteznek! A gerinc és mozgásszervi betegségek mozgásterápia nélkül sajnos nem gyógyíthatóak, a mozgásterápia pedig csak akkor lehet hatékony, ha kitartóan végigcsináljuk, és a terápiát követően többé nem térünk vissza a régi kerékvágásba. A jó hír azonban az, hogy ez a - nem is különösebben időigényes vagy megerőltető - kisebb életmódváltás akár egy életre megszabadíthat bennünket a panaszoktól.