A helyes testtartás

A helyes testtartás elsajátítása

A gerinc- és egyéb mozgásszervi problémák túlnyomó része a helytelen testtartás és a mozgásszegény életmód miatt alakul ki, így - ha már megtörtént a baj - kezelésük egyetlen igazán hatékony módja a helyes testtartás elsajátítása, illetve az állapotnak megfelelően szakember által összeállított komplex mozgás- és masszázsterápia. Mindazonáltal magunk is sokat tehetünk akár otthon is a problémák kialakulásának megelőzéséért, illetve a terápia sikeréért. Ebben próbálunk segíteni Önnek a "Terápia otthon" menüpontban található tanácsokkal.

A helyes testtartás (és mozgásformák) elsajátítása alapvető a megelőzés és a kezelés szempontjából. Miután azonban általában évek/évtizedek "ellenmunkáját", hanyag, helytelen testtartását kell kompenzálni, sajnos nem elegendő a tanulás. Mindenekelőtt a megfelelő izomegyensúlyt kell megteremteni. Ha az izmok munkája nem összehangolt, harmonikus, nem tudjuk megtartani a szépen beállított testtartást.

Szinte mindennapos jelenség, hogy a helyes testtartás beállításakor betegeink arra panaszkodnak, mennyire kényelmetlen számukra megtartani azt. Nos, ennek oka bizony az izomegyensúly felborulása. Megfelelő izombalansz esetén semmiféle nehézséget nem okoz a helyes testtartás, sőt, kifejezetten kényelmetlen a görnyedt, hanyag tartás. Bizonyos izmaink hajlamosak túlnyúlni, bizonyos izmaink pedig rövidülni. Az egyik legtöbb problémát (pl. merev nyak, porckorongsérv, gyakori fejfájások,karba, vállba sugárzó fájdalmak) okozó ún. előrehelyezett fejtartás esetében például jellemzően a nyak hátsó részének, illetve a hát felső szakaszának izmai rövidülnek, ezzel párhuzamosan a nyak elülső részének izmai, és a mellizmok nyúlnak túl, azaz gyengülnek. Ha beállítjuk a fejet helyes pozícióba, hosszútávon a gyengült izmok nem képesek megtartani azt, a rövidült izmok pedig visszahúzzák a helytelen állásba. Könnyedén belátható tehát, hogy a személyre szabott korrekciós mozgásprogram ez esetben elkerülhetetlen, hisz magától nem jön létre az izomegyensúly. Mindazonáltal néhány jó tanács a helyes testtartással kapcsolatban:

- a helyes állás

 • mindkét talp a talajon párhuzamosan egymás mellett, nagylábujj előre néz, a talpak közt 5-6 cm távolság
 • a talpak három ponton támaszkodnak a talajon, egyenletesen elosztva a testsúlyt, a három pont a sarok, a kis- és a nagylábujj alatti párna
 • a térdkalács enyhén felhúzva, a comb enyhe tónusban
 • medence enyhén hátrabillen, has tónusban, lengőbordák behúzva
 • mellkas kiemel, mintha valami előrehúzná, lapockák közelítenek egymáshoz
 • vállak hátracsavarva és leengedve, a kisujjak közelítenek a combhoz
 • fejtetővel nyújtózunk a plafon felé, az áll kissé behúzva
 • ha tükörbe nézünk,oldalról azt kell látnunk, hogy a fül és a váll egy egyenes mentén helyezkedik el

- a helyes ülés

 • mindkét talp a talajon párhuzamosan egymás mellett, nagylábujj előre néz, a talpak közt 5-6 cm távolság
 • medence enyhén előrebillen, testsúly az ülőcsontokon, nem pedig a keresztcsonton
 • mellkas kiemel, mintha valami előrehúzná, lapockák közelítenek egymáshoz
 • vállak hátracsavarva és leengedve
 • fejtetővel nyújtózunk a plafon felé, az áll kissé behúzva

A helyes testtartás kialakulását és megtartását az alábbi egyszerű eszközökkel tudjuk segíteni, amelyek webáruházunkban megtalálhatóak az eszköz nevére kattintva.

 • íróasztalnál, széken ülve mindig használjunk ék alakú ülőpárnát, ami automatikusan előrebillenti a medencét (jóval hatékonyabb, mint a dinamikus ülőpárna, utóbbin ugyanis remekül lehet helytelen testtartásban is ülni:))) Esetleg házilag is elkészíthető keményebb szivacsból
 • autóban ülve mindig használjunk háttámaszt, amely nem engedi az ágyéki lordózist kisimulni. Ha pénztárcánk esetleg nem engedi meg az eszköz beszerzését, tegyünk a hát alsó, homorú szakasza mögé egy összecsavart törölközőt.
 • a helyes testtartás tudatosításához érdemes átmenetileg tartásjavító hátpántot, vagy szakember által felhelyezett kinezio tape-et használni, azonban hosszú távon egyik sem ajánlott, mert az izmok ellustulásához vezethet a használat
 • ha háton vagy oldalt fekve alszunk, használjunk anatómiai párnát, és oldalt fekve a két lábunk közé tehetünk még egy sima kispárnát is. Mindkettő segít megtartani a gerincet a helyes pozícióban. Hason fekvéshez érdemes memóriahabos párnát használni, amely automatikusan átveszi a gerinc fiziológiás görbületeit. Ezeket sajnos nemigen tudjuk mással helyettesíteni.
 • legalább otthon érdemes  olyan speciális cipőt/papucsot viselni, amely járás közben folyamatos egyensúlyozásra, izommunkára készteti a lábakat. Ezt esetleg lehet helyettesíteni a parkettára szórt legömbölyített kavicsokkal, ám kérdés, mennyire örül ennek a ház asszonya.